måndag 24 januari 2011

Rysslands rustning "Bara den som ignorerar utvecklingen i vårt närområde kan känna sig trygg"

På Folk och försvars konferens i Sälen fick jag tillfälle att offentligt ställa några frågor till försvarsminister Sten Tolgfors och ÖB Sverker Göranson.

Min utgångspunkt var den militära rustning som pågår i Ryssland, t ex Iskandermissilerna i Kaliningrad (med räckvidd in södra Sverige) och köpen av de fyra franska mistralfartygen. Jag fortsatte med en kort beskrivning av den trista utvecklingen vad gäller demokrati i Ryssland och de många ouppklarade morden av journalister sant det faktum att Frankrike och Italien tycks prioriterar sysselsättning framför en sammanhållen säkerhetspolitik inom EU. Vad får detta får för konsekvenser för vårt försvar? Behövs det ett djupare samarbete mellan alla Östersjöstater, inte minst med Polen? ÖB fick också frågan om hur Försvarsmakten ska avvända Gotland i framtiden med tanke på det nya säkerhetspolitiska läge som håller på att utvecklas i Östersjön?

I går skrev DN´s chef på ledarredaktionen Peter Wolodarski.en ledarkrönika  bl a  om Wilhelm Agrell´s framträdde på Folk och försvars konferens, där han talade om sin bok  ”Fredens illusioner – Det svenska försvarets nedgång och fall 1988–2009”.

Peter Wolodarski avslutar sin krönika med att konstatera att "ett alltmer auktoritärt Ryssland" som "påbörjat en kraftig upprustning" och avslutar på följande sätt:

"Ett hot mot Sverige? Ett skäl att oroa sig för framtiden? Ingen vet.
Men en sak är säker: bara den som ignorerar utvecklingen i vårt närområde kan känna sig trygg.

Eller som det hette efter första världskriget i 1925 års nedrustningsbeslut: Något direkt hot mot Sveriges oberoende och territoriella integritet kan för närvarande icke skönjas."

En viktig debatt om vårt lands framtida hot och vilket försvar som behövs håller på att dra igång.

3 kommentarer:

  1. "Min utgångspunkt var den militära rustning som pågår i Ryssland, t ex Iskandermissilerna i Kaliningrad (med räckvidd in södra Sverige)"

    Det är inte bara södra Sverige som ligger inom räckvidd för Iskander. Nära finsk-ryska-gränsen i ungefärlig höjd med Rovaniemi ligger den ryska basen Alakurti. Därifrån kan Iskander nå F21, Jokkmokks-basen och även Vidsel-basen samt civila flygplatser som Kallax, Pajala och Kiruna. Ja, och flera nedlagda vägbaser i bas60 och bas90-systemet.

    Men enkla raketboosters kan säkert Iskander-systemets räckvidd ökas klart över sina 50 mil.
    Med en handfull Iskander-robotar kan en stor del, rent av alla, Gripen-plan på F21 lätt slåss ut. Sannolikt omkring 2020 når Iskander hela Fenno-Skandiska området.

    Det är löjligt enkelt att göra ett strategiskt anfall på Sverige idag, och både om fem och tio år ifall den rådande huvudlösa försvarspolitiken i Sverige får fortsätta.

    Jag anser att återtagning av nedlagd svensk försvarsförmåga måste starta nu, det tar ändå fem till tio år innan en sådan får nån större effekt.

    SvaraRadera
  2. Mikael Oscarsson är en klar förstärkning av försvarsutskottet genom sitt klarspråk,relevanta frågor och genuina oro för den massiva upprustning som nu sker i Ryssland. All heder åt dig.

    Att då som vår Försvarsminister Sten Tolgfors peka på försvarskostnadsutvecklingen i andra EU/Nato länder missar det latenta problemet som stavas Ryssland. Vi måste lära oss att dimensionera vårt försvar av landet på faktisk övningsverksamhet,inriktningen på den beslutade och välkända ryska militäreformen och doktrinen.
    Ryssland bygger upp ett försvar på:

    80 rörliga motoriserade/mekaniserade och stridsvagnsbrigader(fn 8 i närområdet)

    5 luftlandsättningsdivisioner (varav 76 luftlandsättning div i Pskov lettiska gränsen) motsv
    4 marininfanteri brigader (varav 336 marininfanteribrigaden i Kalingrad)

    2 sabotagebrigader i närområdet 2:e och 16:e
    ett antal artilleribrigader,markrobotregementen varav 1 i LUGOV estnisk/lettiska gränsen med den nya SS26 Stone (Iskander)
    1500 nya och modifierade flygplan och transport och attack helikoptrar anskaffas
    200 transportflygplan modifiering och nyanskaffning
    nya landstigningsfartyg Ivan Rogov klass 2st,Mistral 4st
    Nya Korvetter 10-15 st,fregatter 5-10st och ubåtar 6 till Östersjön osv osv

    Mot detta står vår beslutade 4 divisioner jas knappt idag beväpnade stridsledda eller piloter för att kunna flyga dygnet runt. En marin som fortfarande inte skjuter RB15 från korvetter ,inte har lv förmåga på korvetter.
    Ja en del av dessa brister är nu väg att delvis åtgärdas och det får jag faktiskt ge Försvarsministern en eloge för att han driver på att försvaret skall bli mer operativt och att försvarsmakten prioriterar detta och försvaret av landet.Tack för det arbetet!!

    vi dimensionerar för en liten lätt armeorganisation på 8 bataljoner och 40 hvbataljoner.
    Inga garantier har vi från andra länder utan vi bygger det på några rader i ett försvarsbeslut om att vi utgår från att andra solidariskt ställer upp till vårt försvar.
    En gedigen och blåögd powerpointprodukt från koncept försvaret och försvarsdepartementet.
    Jag ställer inte upp på detta oansvariga strutsbeteende längre.
    Redan i tilläggsbudget vill jag se kraftfulla ekonomiska förstärkningar så att vi kan återuppta försvarsmaktsövningar,åtgärda uppenbara brister i närtid tex lv förmåga. Varför inte förbandsätta de vi faktiskt anskaffat som demo RB 23 Bamse,varför integrera RB 71 Maverick på JAS 39 C/D så vi får åtminstone någon attackförmåga mot markmål förutom 250 kg bomb
    Varför inte iståndsätta de 2 haub 77B bataljonerna som inte blir ARCHER och skicka ut till Gotland på KFÖ och se för böveln till att behålla och krigsplacera den utbildade personalen.
    Samma sak med strv 122 typförbanden finns. fyll P och u tabellerna och kör KFÖ NU på Gotland och andra strategiska områden
    Riv upp beslutet om den vilande värnplikten så vi kan börja köra KFÖ med värnpliktig utbildad personal.
    Det är inte vårt fel,regeringens,riksdagens eller försvarsmaktens fel att Rysssland har igångsatt denna upprustning men det är faktiskt vårt fel att INTE nu genomföra ÅTERTAGNING och riva upp den vilande värnplikten.
    Riksdagen beslutade att så kan ske om läget försämras och det är PRECIS DET SOM HÅLLER PÅ ATT SKE.

    SvaraRadera
  3. Bra initiativ att lyfta bland annat Mistralfartygen på den politiska dagordningen. Är man säkerhetspolitiskt intresserad finns det hur mycket som helst att diskutera och som man vill att allmänheten blir uppmärksam på.

    Nu är det ju tyvärr inte så, och vi får leva med ett medialandskap där säkerhetspolitik pendlar mellan den ekonomiska krisen för Försvarsmakten och amerikanska UCAV-plan i Pakistan. Dock inte samtidigt, för då överbelastas TT:s redaktion. Hitintills har det varit där urvalet har skett och redaktionernas egenproducerade material har det varit skralt med. Ett lysande undantag var DN:s nappande på Strategi och krigskonst förra veckan angående det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan.

    Jag tycker att vi gör oss själva en björntjänst i att prata om hot. Hot existerar bara om det finns en vilja bakom verkställandet. En debatt om "säkerhetspolitiska hot" kommer att viftas bort som rop på att vargen kommer.

    Vad vi däremot saknar i debatten är diskussioner om förmågor och ambitioner, både våra egna och andras. Just jag har ju snöat in på ryska förmågor och hoppas att mina texter berikar debatten och innehållet i den!

    God fortsättning på det nya året och kämpa väl!

    /op

    SvaraRadera